Χρονολόγιο»1986

Το τελευταίο σημαντικό νομοθέτημα που αποποινικοποιεί τις εκτρώσεις θα ψηφιστεί το 1986. Πρίν τη ψήφισή του προηγούνται τα εξής: Τον Φεβρουάριο πραγματοποιείται συγκέντρωση κατά της νομιμοποίησης εκτρώσεων από τον βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Ν. Ψαρουδάκη, ο οποίος έρχεται σε δημόσια αντιπαράθεση με τη γενική γραμματέα ισότητας Σου Λαΐου-Αντωνίου. Στις 19 Μαρτίου, 100 μέλη του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ υπογράφουν κείμενο κατά της νομιμοποίησης των εκτρώσεων. Την επομένη, 20 Μαρτίου, κατατίθεται στη Βουλή νομοσχέδιο για την αποποινικοποίηση των εκτρώσεων. Στις 23 Μαρτίου προβάλλεται στην Ελληνο-Αμερικανική Ένωση από την Κίνηση για το Δικαίωμα της Ζωής ‘Η σιωπηλή κραυγή’, ταινία κατά των εκτρώσεων από τον B. Nathanson. Στις 23 Απριλίου πραγματοποιείται διαδήλωση παρεκκλησιαστικών οργανώσεων ενάντια στη νομιμοποίηση των εκτρώσεων, στα Προπύλαια, και αντισυγκέντρωση γυναικών στην πλατεία Κλαυθμώνος η οποία απαγορεύεται – οι δύο συγκεντρώσεις έρχονται σε μετωπική σύγκρουση και πραγματοποιούνται συλλήψεις 7 γυναικών.

Τον Μάιο ψηφίζεται η αποποινικοποίηση των εκτρώσεων. Από τη μία μεριά η ΕΓΕ διακηρύσσει ότι πρόκειται για δικό της επίτευγμα και από την άλλη οι ομάδες του Αυτόνομου Γυναικείου Χώρου καταδεικνύουν τα ελλείμματα στο νομοθετικό πλαίσιο που δημιουργήθηκε. Στην Αθήνα εκδίδεται το 1ο τεύχος του περιοδικού Δίνη με σχετικό αφιέρωμα στο ζήτημα των εκτρώσεων.

Παράλληλα παρατηρείται ένα αυξανόμενο ρεύμα μετανάστευσης γυναικών από τις Φιλιππίνες, που εργάζονται εσώκλειστες σε σπίτια της Αθήνας και άλλων αστικών κέντρων κυρίως, που οδηγεί στη δημιουργία της οργάνωσής τους KASAPI – Unity of Filipinos in Greece.

Τον Ιανουάριο πραγματοποιείται μια μοναδική ενέργεια παραδειγματικής αυτοδικίας, όταν μια ομάδα γυναικών κινείται εναντίον του Γ. Βαρδαβά (που με πρόσχημα μια χρόνια ασθένεια έχει πραγματοποιήσει επανειλημμένα σεξουαλικές επιθέσεις). Η ομάδα τον ακινητοποιεί με σχοινί και ειδοποιεί δημοσιογράφο για να δημοσιοποιήσει την περίπτωση – αποκλειστικό δημοσίευμα στην Ελευθεροτυπία μιλά για “Μυστική οργάνωση γυναικών”.

Τον Μάρτιο διεξάγεται η δίκη της Κάτιας Κολιτσοπούλου, κατηγορούμενης για ηθική αυτουργία στη δολοφονία του αστυνομικού συζύγου της, η οποία διασύρεται από τον τύπο, ενώ υφίσταται χαρακτηρισμούς κατά την κράτησή της. Mε κείμενα και κινήσεις διαμαρτυρίας πάνω στην εξευτελιστική αντιμετώπισή της κινητοποιούνται η ΚΔΓ, το Σπίτι Γυναικών, η Ομάδα του Βιβλιοπωλείου των Γυναικών, το Σπίτι Γυναικών Κουκακίου, ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Κορυδαλλού κ.ά.

Στις 18 & 22 Μαΐου διοργανώνονται συγκεντρώσεις-συζητήσεις με θέμα «Γυναίκες και δημόσιος χώρος» στην πλατεία Εξαρχείων από τον Αυτόνομο Γυναικείο Χώρο. Μετά την απαγόρευση της δεύτερης, πραγματοποιούνται βίαιες προσαγωγές γυναικών που συμμετείχαν.

Να πάρει οργή! Πάλι ξεχάσαμε την Κυρία Φρόϋντ
Συλλογή αποκομμάτων με περιπτώσεις βίας/βιασμών την περίοδο 1985-1986
Συλλογή αποκομμάτων με περιπτώσεις βίας/βιασμών την περίοδο 1985-1986 (2ο μέρος)
Ζητούνται Αμαζόνες
Έγκλημα και Τιμωρία
Νόμιμη η άμβλωση στους 3 πρώτους μήνες
Μητέρα λυπήσου το αγέννητο παιδί σου
Ο Αρκουδέας απήγαγε και γυναίκες
Το επώνυμο των παιδιών...
# Το νέο Οικογενειακό Δίκαιο και πώς δεν εφαρμόζεται
Ένας νόμος πέρασε απαρατήρητος
Ναι, μεν, άλλαξαν πολλά στη νομοθεσία που ρυθμίζει τα δικαιώματα της άγαμης μητέρας. Είμαστε όμως, μακρυά από την πλήρη προστασία της
Πατέρες μόνοι
# Εγχειρίδια Οικιακής Οικονομίας: Παλιές και νέες εκδοχές των γυναικείων καθηκόντων
Συνάντηση γυναικών στην Κεφαλλονιά
Νέες στρατηγικές για τις γυναίκες της Μεσογείου
Γυναίκα και Τέχνη
Αγρότισσα και Ανάπτυξη
Κάλεσμα στις γυναίκες της Ομάδας
Εμείς οι γυναίκες ζητάμε τώρα νόμιμες και δωρεάν εκτρώσεις
Δελτίο τύπου για τη δίκη των Σγουρίδη - Κολλιτσοπούλου
# Προκήρυξη της Κίνησης Δημοκρατικών Γυναικών (τμήμα Κουκακίου) και της Αυτόνομης Ομάδας Κουκακίου
Τέρμα στην κερδοσκοπία των Γυναικολόγων!
Τριήμερο στην Γκράβα
Επείγουσα Διεθνής Συνάντηση Γυναικών για Αλληλεγγύη με το Λυβικό Λαό και για την Ειρήνη στη Μεσόγειο Θάλασσα
Γυναίκα πρωταγωνίστρια, όχι θεατής στη ζωή
Χρειάζονται τουλάχιστον 40 ζώα για να φτιαχτεί μια γούνα.. αλλά μόνο ένα για να τη φορέσει
Αφίσα του Γυναικείου Συνεταιρισμού Ψηφιδογράφων και Κατασκευαστριών Σμάλτων
Πάρτυ του Βιβλιοπωλείου των Γυναικών στο Στέκι των Οικολόγων
Αφίσα/Πρόσκληση με αφορμή το βιβλίο "Ο φεμινισμός στην Ελλάδα του μεσοπολέμου" και την έκθεση "Η ζωή της γιαγιάς μας στο Μεσοπόλεμο"
Δίνη - φεμινιστικό περιοδικό
# 1976 –1986 Έκτρωση: Το Χρονικό μιας διεκδίκησης

top