Το τελευταίο σημαντικό νομοθέτημα που αποποινικοποιεί τις εκτρώσεις θα ψηφιστεί το 1986. Πρίν τη ψήφισή του προηγούνται τα εξής: Τον Φεβρουάριο πραγματοποιείται συγκέντρωση κατά της νομιμοποίησης εκτρώσεων από τον βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Ν. Ψαρουδάκη, ο οποίος έρχεται σε δημόσια αντιπαράθεση με τη γενική γραμματέα ισότητας Σου Λαΐου-Αντωνίου. Στις 19 Μαρτίου, 100 μέλη του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ υπογράφουν κείμενο κατά της νομιμοποίησης των εκτρώσεων. Την επομένη, 20 Μαρτίου, κατατίθεται στη Βουλή νομοσχέδιο για την αποποινικοποίηση των εκτρώσεων. Στις 23 Μαρτίου προβάλλεται στην Ελληνο-Αμερικανική Ένωση από την Κίνηση για το Δικαίωμα της Ζωής ‘Η σιωπηλή κραυγή’, ταινία κατά των εκτρώσεων από τον B. Nathanson. Στις 23 Απριλίου πραγματοποιείται διαδήλωση παρεκκλησιαστικών οργανώσεων ενάντια στη νομιμοποίηση των εκτρώσεων, στα Προπύλαια, και αντισυγκέντρωση γυναικών στην πλατεία Κλαυθμώνος η οποία απαγορεύεται – οι δύο συγκεντρώσεις έρχονται σε μετωπική σύγκρουση και πραγματοποιούνται συλλήψεις 7 γυναικών.
Τον Μάιο ψηφίζεται η αποποινικοποίηση των εκτρώσεων. Από τη μία μεριά η ΕΓΕ διακηρύσσει ότι πρόκειται για δικό της επίτευγμα και από την άλλη οι ομάδες του Αυτόνομου Γυναικείου Χώρου καταδεικνύουν τα ελλείμματα στο νομοθετικό πλαίσιο που δημιουργήθηκε. Στην Αθήνα εκδίδεται το 1ο τεύχος του περιοδικού Δίνη με σχετικό αφιέρωμα στο ζήτημα των εκτρώσεων.
Παράλληλα παρατηρείται ένα αυξανόμενο ρεύμα μετανάστευσης γυναικών από τις Φιλιππίνες, που εργάζονται εσώκλειστες σε σπίτια της Αθήνας και άλλων αστικών κέντρων κυρίως, που οδηγεί στη δημιουργία της οργάνωσής τους KASAPI – Unity of Filipinos in Greece.
Τον Ιανουάριο πραγματοποιείται μια μοναδική ενέργεια παραδειγματικής αυτοδικίας, όταν μια ομάδα γυναικών κινείται εναντίον του Γ. Βαρδαβά (που με πρόσχημα μια χρόνια ασθένεια έχει πραγματοποιήσει επανειλημμένα σεξουαλικές επιθέσεις). Η ομάδα τον ακινητοποιεί με σχοινί και ειδοποιεί δημοσιογράφο για να δημοσιοποιήσει την περίπτωση – αποκλειστικό δημοσίευμα στην Ελευθεροτυπία μιλά για “Μυστική οργάνωση γυναικών”.
Τον Μάρτιο διεξάγεται η δίκη της Κάτιας Κολιτσοπούλου, κατηγορούμενης για ηθική αυτουργία στη δολοφονία του αστυνομικού συζύγου της, η οποία διασύρεται από τον τύπο, ενώ υφίσταται χαρακτηρισμούς κατά την κράτησή της. Mε κείμενα και κινήσεις διαμαρτυρίας πάνω στην εξευτελιστική αντιμετώπισή της κινητοποιούνται η ΚΔΓ, το Σπίτι Γυναικών, η Ομάδα του Βιβλιοπωλείου των Γυναικών, το Σπίτι Γυναικών Κουκακίου, ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Κορυδαλλού κ.ά.
Στις 18 & 22 Μαΐου διοργανώνονται συγκεντρώσεις-συζητήσεις με θέμα «Γυναίκες και δημόσιος χώρος» στην πλατεία Εξαρχείων από τον Αυτόνομο Γυναικείο Χώρο. Μετά την απαγόρευση της δεύτερης, πραγματοποιούνται βίαιες προσαγωγές γυναικών που συμμετείχαν.