Το This is not a feminist project ξεκίνησε το 2017 και είναι μια πολιτιστική πρωτοβουλία που ερευνά, καταγράφει, παρουσιάζει και συνδέει την ιστορία του φεμινιστικού κινήματος στην Ελλάδα με τη σύγχρονη γυναικεία εμπειρία. Σκοπός της είναι να αναδεικνύει παραμελημένες ιστορίες και αναμνήσεις του παρελθόντος και να ενισχύει πολλαπλές φωνές του παρόντος, με στόχο να ανατρέψει βαθιά ριζωμένα στερεότυπα και κυρίαρχες αφηγήσεις. Οι άνθρωποι πίσω από την πρωτοβουλία δρουν στον ψηφιακό και στο δημόσιο χώρο, ενώ ενδιαφέρονται για τη μελέτη και αξιοποίηση αρχείων, την παραγωγή και την επιμέλεια οπτικοακουστικών και καλλιτεχνικών έργων, τη συνεργασία με καλλιτέχνες και δημιουργούς, καθώς και για την ανοιχτή συμμετοχή, δικτύωση και αλληλεπίδραση διαφορετικών κοινοτήτων.
The Ahlen experiment
Η πιλοτική δράση του This is not a feminist project πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβρη του 2017 με τίτλο The Ahlen experiment. Στην πόλη Ahlen της Γερμανίας, πέντε γυναίκες μετανάστριες έπαιξαν ένα παιχνίδι λέξεων μπροστά στην κάμερα. Το αποτέλεσμα προβλήθηκε σε 3 διαφορετικές γειτονιές της πόλης (The Colony, Mexico και στο κέντρο), οριοθετώντας έναν κοινό τόπο ανάμεσα στις γειτονιές και τους κατοίκους και διερευνώντας θέματα δημόσιου χώρου, διαλόγου και συνύπαρξης.
Ψηφιακή Πλατφόρμα
Tο Μάϊο του 2018 δημιουργήθηκε η πολυμεσική ψηφιακή πλατφόρμα του This is not a feminist project που συνδέει το ιστορικό παρελθόν του Φεμινιστικού Κινήματος στην Ελλάδα με μια ποικιλία σύγχρονων γυναικείων ιστοριών μέσα από ένα ζωντανό, ψηφιακό αρχείο/χρονολόγιο. Το εγχείρημα στοχεύει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με θέματα γυναικείας ταυτότητας και ισότητας των φύλων, στην προσφορά ευρύτερης πρόσβασης σε μία εκτεταμένη συλλογή αρχειακού υλικού, και στην παροχή χώρου για περαιτέρω αλληλεπίδραση μεταξύ διαφορετικών κοινοτήτων.
Η πλατφόρμα περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα τεκμηρίων, από οπτικοακουστικό μέχρι έντυπο υλικό, το οποίο αναπτύσσεται σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος παρουσιάζει τα καταγεγραμμένα ίχνη του γυναικείου ακτιβισμού ξεκινώντας από το 2ο Κύμα Φεμινισμού στην Ελλάδα, καθώς και τις κοινωνικές, πολιτιστικές και θεσμικές αλλαγές που τα διαμόρφωσαν. Μέσα από μία χρονολογική προσέγγιση, το περιεχόμενο του πρώτου μέρους εκτείνεται από το 1980 μέχρι και σήμερα, και ενημερώνεται διαρκώς συνδυάζοντας ψηφιοποιημένα στοιχεία από διαφορετικές αρχειακές συλλογές, μαζί με γραπτές κριτικές προσεγγίσεις από εξέχουσες φεμινίστριες της Ελλάδας. Το δεύτερο μέρος συγκεντρώνει βίντεο πορτρέτα από νέες κινηματογραφίστριες, τα οποία διερευνούν προσωπικές ιστορίες γυναικών διαφορετικής πολιτισμικής, κοινωνικής, πολιτικής και εθνοτικής ταυτότητας, που κατοικούν στην Ελλάδα. Τα πορτρέτα αυτά λειτουργούν ως καταγραφές του παρόντος, που αφενός προσδίδουν στην πλατφόρμα μια συνέχεια κι αφετέρου προσφέρουν ένα πλαίσιο όπου σύγχρονες γυναικείες φωνές έχουν τη δυνατότητα να ακουστούν και να συμβάλλουν στην εξερεύνηση των ρόλων της γυναίκας όπως αυτοί αντανακλώνται στη σημερινή εποχή.
Καθώς η πλατφόρμα εμπλουτίζεται σταδιακά με ετερογενές υλικό που προέρχεται από διαφορετικές πηγές, θεωρούμε σημαντική την εμπλοκή του κοινού στην διαδικασία εξέλιξης και διατήρησής της. Όσες ομάδες, συλλογικότητες, οργανώσεις, θεσμοί και άτομα δραστηριοποιούνται στο χώρο του φεμινισμού και μελλοντικά θα ήθελαν να εισαχθούν στο ψηφιακό χρονολόγιο / αρχείο ως καταγραφές (σε μορφή συνεντεύξεων ηχητικών, γραπτών ή βίντεο) ή / και να καταθέσουν οπτικοακουστικό ή έντυπο υλικό που θα ταίριαζε στην πλατφόρμα μας, μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας. Αντίστοιχα, όσες γυναίκες/θηλυκότητες θα ήθελαν να αποτελέσουν κομμάτι της πλατφόρμας με το να μοιραστούν τις ιστορίες τους, είναι επίσης ευπρόσδεκτες να έρθουν σε επαφή μαζί μας.
Πρόγραμμα Φιλοξενίας
Τον Ιανουάριο του 2019 ξεκίνησε το This is not a feminist project Residency, ένα Πρόγραμμα Φιλοξενίας Καλλιτεχνών 4 εβδομάδων, σχεδιασμένο για να προσφέρει σε νέους/ες Έλληνες/ίδες και διεθνείς καλλιτέχνες/ιδες την ευκαιρία να ζήσουν και να διεξάγουν έρευνα στην Αθήνα. To Πρόγραμμα Φιλοξενίας Καλλιτεχνών 2018/2019 επικεντρώθηκε στις επιπτώσεις της κινητικότητας, της μετανάστευσης και του εκτοπισμού στις ζωές των γυναικών και στο πώς μπορούν να καλλιεργηθούν η αίσθηση του ανήκειν και η ικανότητα αυτοπροσδιορισμού κάτω από αυτές τις συνθήκες, ως αποτέλεσμα της άσκησης μιας προσωπικής ρουτίνας. Μέσα από την κοντινή παρατήρηση διαφορετικών καθημερινών μικροδουλειών, τελετουργιών, δραστηριοτήτων και συναντήσεων, πνευματικών και σωματικών, που περιλαμβάνουν συγκεκριμένους ανθρώπους, τόπους και αντικείμενα, η φιλοξενούμενη καλλιτέχνιδα Jana Koelmel διερεύνησε τους τρόπους με τους οποίους γυναίκες μετανάστριες και πρόσφυγες συντηρούν την προσωπικότητά τους και την ευημερία τους, ενώ προσαρμόζονται σε ένα νέο περιβάλλον, ως άτομα και ως μέλη πολλαπλών κοινοτήτων. Έτσι παράχθηκε η σειρά βίντεο με τίτλο The Rhythm of Small Things η οποία απεικονίζει στοιχεία της ζωής τους που από τη μία μεριά αντανακλούν τις μνήμες, τις παραδόσεις, τα όνειρα και τις αλήθειες τους, και από την άλλη αποτελούν πράξεις αυτοφροντίδας και χειρονομίες συναισθηματικής ισορροπίας. Η σειρά παρουσιάστηκε με τη μορφή έκθεσης στο χώρο του Victoria Square Project τον Φεβρουάριο του 2019.
Online Gaze & Ψηφιακός Χάρτης
Το Δεκέμβριο του 2019 προστίθενται στην πλατφόρμα η νέα σειρά βίντεο πορτραίτων Online Gaze και ο ψηφιακός χάρτης του This is not a feminist project. Στη σειρά Online Gaze τέσσερις θηλυκότητες μοιράζονται στοιχεία της προσωπικότητάς τους και των βιωμάτων τους μέσα από το πρίσμα της κοινωνικής δικτύωσης και της διαδικτυακής κουλτούρας, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και μια πολλαπλότητα συναισθηματικών καταστάσεων. Ο ψηφιακός χάρτης ανιχνεύει, συγκεντρώνει και παρουσιάζει γεωγραφικά τον αστερισμό διαφορετικών σύγχρονων ομάδων, πρωτοβουλιών, συλλογικοτήτων, σωματείων με δημόσια δράση πάνω σε έμφυλα θέματα στην Ελλάδα, αξιοποιώντας παράλληλα ποικίλα μέσα.
Ομαδα
Βάσια Ντούλια (Διαχείριση, Παραγωγή, Κινηματογράφηση), Μάρη Σπανουδάκη (Έρευνα, Επιμέλεια, Επικοινωνία), Γιώργος Τριανταφυλλάκος [backpacker.gr] (Οπτική Ταυτότητα, Σχεδιασμός / Ανάπτυξη Ψηφιακής Πλατφόρμας), Δήμητρα Μαραγκάκη
Συνεργατες
Κείμενα χρονολογίου: Άννα Μιχοπούλου, Άντζελα Δημητρακάκη
Κινηματογράφηση: Νεφέλη Παπαϊωάννου, Γιάννα Σκυλογιάννη, Νεφέλη Ντακοζούδη, Πολύμνια Παπαδοπούλου - Σαρδέλη
Εικονογράφηση: Florentine Klinzing
Ψηφιοποίηση αρχειακού υλικού: Δημήτρης Παζαΐτης
Μετάφραση και Υποτιτλισμός: Σοφία Χαραλάμπους, Shahnaz Nassery, Deemah I Omari, Αλεξάνδρα Δυράνη - Μαούνη
Διερμηνεία: Χριστίνα Συμεωνίδη, Daphne Moretton
Εκτυπώσεις και Μεταξοτυπίες: fuzz ink
Μουσική: 'Roza' by Kreon & Lemos feat. Cookie (original mix)
Συμμετεχουσες
Zinat, Nasanin, Muhubom, Rocio, Αριστέα Ασημάκη, Lauretta Macauley, Maria Theresha Rivera Pastor, Vivian Quinto, Thereshita Villamayor, Ranim Alahmad, Bασιλεία Μπακαγιάννη, Farahnaz Ahmadi, Roqaya Mohammadi, Fatima Sedaghat, Asma Alheder, Fatima, Euphemille Yenowilsoni, Σοφία Σταυροπούλου, Μαρίλια Καίσαρ, Βασιλεία Κάγκα, Φωτεινή Κορρέ
Δωρητες Ψηφιακου Αρχειακου Υλικου
Κιουρί@, Beaver, The Queer Archive, Gender Panic, Αντιγόνη Τσαγκαροπούλου, Emantes, Queer Ink, Ntizeza, Χάρτης Καταγραφής Σεξιστικής & Έμφυλης Βίας, Orlando LGBT+ Ψυχική Υγεία Χωρίς Στίγμα, Συνέλευση 8ης Μάρτη, Strap-On Unicorns, G - All, Ιστορικοί για την Έρευνα στην Ιστορία των Γυναικών και του Φύλου, Κέντρο Νέων Μέσων και Φεμινιστικών Πρακτικών στο Δημόσιο Χώρο
Ευχαριστιες
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε για το χρόνο και την ανεκτίμητη βοήθεια τις/τους Anna Theresa Heimbrock, Ελίνα Παπαδοπούλου, Βασιλική Μητσινιώτου, Αντώνιο Βαλληνδρά, Mάγδα Τσάκαλη, Ναυσικά Ρέντζου, Άρη Μαλέα, Μαρία Παραδείση, Κωστή Αντωνιάδη, Aθηνά Λεκκάκου, Ντίνα Πεντάρχου, Αλεξάνδρα Ζαβού, Boύλα Τουρή, Deborah Carlos Valencia, Ηλέκτρα Βενάκη, Έφη Κοτούλα, Cinergies, Πάρη Αντωνίου, Diwata, Loida Dollete, Pusong Pinoy, Eric DeLeon & Mariz Torres, Σεβαστή Γιοβανίδη, Judith Apelle, Ξανθή Οικονόμου, Οργάνωση Ενωμένων Γυναικών Αφρικής, Βίλμα Μενίκη, Βούλα Αρβανίτη, Μαντώ Μπαμπούλα, Άντλα Σασάτη, Μάρκο Σπανουδάκη, Ελίζα Μουσουλιώτη - Tolomio, Ισμήνη Μαθιουδάκη, Γιώργο Λαιμό, Frau Cafe-Bar, Τάκη Σακελλαρίου, dj Rrose Sélavy, Solomon, Cultopia, Eleusis 2021 European Capital of Culture, Hamed Sedaghat, Γιώργο Καλύβη, Δωροθέα Κρητικού, Ναντίνα Χριστοπούλου, Νέστορα Μουζουράκη, CineDoc - Greece, Νατάσα Πανδή, Μαρία Δρανδάκη, Nikos Labôt (Χαραλαμπόπουλος), Αλίκη Κοσυφολόγου, Μαρία Αντέλα Κονόμι, Ηλιάνα Φωκιανάκη και Εύα Γρηγοριάδου.
Όπως όλα δείχνουν, η λίστα αυτή θα μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, καθώς το This is not a feminist project αναπτύσσεται και εξελίσσεται μέσα από τη γνώση, την εμπειρία και τη διάθεση ανθρώπων να συμβάλλουν με τον τρόπο τους στη διαμόρφωση ενός τέτοιου εγχειρήματος.
Υποστηρικτες
Το This is not a feminist project δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς τα αρχεία του Αρχείου Γυναικών 'Δελφύς', της Βιβλιοθήκης της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, του Εργαστηρίου Σπουδών Φύλου και του αρχείου του προγράμματος Σπουδών Φύλου και Ισότητας του Παντείου Πανεπιστημίου, και την πολύτιμη συμβολή του Melissa Network, του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών, του Victoria Square Project, του State of Concept Athens και του Transfer International 2018.
Επιπλέον, μέχρι στιγμής, για την υλοποίησή του το εγχείρημα έχει λάβει την ευγενική υποστήριξη του START - Create Cultural Change (ένα πρόγραμμα του Ιδρύματος Robert Bosch το οποίο διεξάγεται σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και τη μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων), του NRW KULTURsekretariat, του Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών του γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας, του Social Dynamo και του Guerrilla Foundation.